Photoshop en Lightroom tips

Kleurrestant rond selectie verwijderen

Met de nieuwe selectiemethodes in Lightroom en Photoshop kun je heel makkelijk het onderwerp van een foto selecteren. Maar helaas zijn deze selecties niet altijd helemaal perfect. Soms blijft er een klein irritant randje langs het onderwerp over dat vooral vervelend is als je het onderwerp op een andere achtergrond wilt plakken. Je blijft dan een klein randje van de kleur van de oude achtergrond zien. Je kunt dit corrigeren op vele manieren (een aantal heb ik al eerder beschreven), maar onlangs heb ik een nieuwe manier geleerd en die deel ik in dit blog graag met jullie.

Lees verder “Kleurrestant rond selectie verwijderen”

Selecties in Lightroom

Als je een foto maakt kom je er vaak later achter (als je de foto op je computer bekijkt) dat je beter op de achtergrond had moeten letten. Als die achtergrond te druk is, leidt dat af van je onderwerp. In een vorig artikel heb ik al eens iets geschreven over het maken van selecties zodat je de achtergrond donkerder kunt maken. Maar met de update van Lightroom die in november uitgerold is, is dat opeens veel makkelijker geworden.

Lees verder “Selecties in Lightroom”

Meer Photoshop en Lightroom tips

Fotografie tips

November: Aruba

De maand november heeft eigenlijk hetzelfde probleem als de maanden aan het begin van het jaar: wij maken niet zoveel foto’s in deze maand. Het valt dus niet mee om een foto uit te zoeken die in deze maand gemaakt is (behalve dan paddenstoelen foto’s, maar daar ging het vorige maand al over). Gelukkig zijn we in 2014 in november op vakantie gegaan naar Aruba. Dus op het gevaar af dat jullie denken dat we álleen maar vakanties houden in tropische oorden (was het maar waar…), zal ik deze maand een paar foto’s uit Aruba laten zien.

Lees verder “November: Aruba”

De andere kant van Curaçao

Op Curaçao zijn prachtige foto’s te maken, daar schreef ik in een ander artikel al over, daar zie je ook een aantal van de mooie foto’s die we daar gemaakt hebben. Maar Curaçao heeft ook een andere kant, een iets minder mooie kant… Die kant zie je als je (soms letterlijk) áchter de mooie hotels en witte stranden kijkt. En daar wilde ik deze keer iets meer aandacht aan geven.

Lees verder “De andere kant van Curaçao”

Meer fotografie tips

Overige

Reisfotografie: een vak apart

Rond deze tijd van het jaar kijkt iedereen verlangend uit naar “de grote vakantie”. En nu we (nauwelijks) meer last hebben van reisbeperkingen, lijkt het erop dat we er weer massaal op uit gaan. Natuurlijk neem je als fotograaf/hobbyist ook je fototoestel mee. Maar meestal valt het niet mee om het vakantiegevoel vast te leggen. Neem je tijdens de vakantie wel foto’s, maar heb je daarna thuis niet het ‘wauw’ gevoel als je de foto’s bekijkt? Dan is het webinar van Vink Academy misschien iets voor jou.

Lees verder “Reisfotografie: een vak apart”

2022: Het jaar van de merel

De merel: de perfect zwarte vogel die zo prachtig kan zingen (“blackbird” in het Engels!); iedereen kent ‘m wel. Toch gaat het de laatste jaren niet zo goed met de merel, daarom hebben Vogelbescherming en Sovon het jaar 2022 uitgeroepen tot ‘het jaar van de merel’. Ook voor ons een mooie gelegenheid deze vogel eens in het zonnetje te zetten. En gelijk tijd voor een nieuw goed voornemen: meer foto’s maken van de ‘gewone vogel’ in de tuin. Je hoeft tenslotte niet ver weg om een bijzondere, mooie vogel te fotograferen!

Lees verder “2022: Het jaar van de merel”

Ganzen, bedreigd of bedreiging?

Tijdens het uitzoeken van de foto’s van deze maand kwam ik een foto van een gans met pullen tegen. Altijd leuk, een gans met kleintjes 🙂 . Dus ik dacht een artikel te schrijven met allemaal schattige foto’s van kleine ganzen en eendjes. Maar toen merkte René op: “zeg, waren die grauwe ganzen niet ooit een bedreigde diersoort?” Eerst dacht ik: ganzen, zeldzaam? Nee, dat slaat nergens op! Maar even Googlen toonde aan dat ik het mis had: in 1910 was de grauwe gans zelfs als broedvogel uitgestorven in de hele Benelux! En nu lees je over boze boeren die woest zijn op de vele ganzen die hun land afgrazen. Hoe is dat zo gekomen???

Lees verder “Ganzen, bedreigd of bedreiging?”

Meer berichten lezen