September: Digitaliseren van oude foto’s

Iedereen heeft ergens in de kast wel een aantal oude fotoboeken liggen. Vol met foto’s, zorgvuldig ingeplakt met van die kleine, transparante fotohoekjes. Of misschien heb je stapels ‘nog uit te zoeken’ foto’s liggen die het nooit tot een album gered hebben. Misschien denk je wel: “och, die kunnen eigenlijk wel weg”. Totdat je weer eens een album opent of een stapeltje oppakt en erdoorheen bladert. Dan ben je opeens uren verder en blijken die oude foto’s toch wel héél leuk te zijn.

“September: Digitaliseren van oude foto’s” verder lezen

Juli: Curaçao

Het blog van vorige maand ging over onze vakantie in Curaçao inclusief een aantal van de mooie foto’s die we daar gemaakt hebben. Maar Curaçao heeft ook een andere kant, een iets minder mooie kant… Die kant zie je als je (soms letterlijk) áchter de mooie hotels en witte stranden kijkt. En daar wilde ik deze maand iets meer aandacht aan geven.

“Juli: Curaçao” verder lezen

Juni: vakantie!

Weet u nog? Vroeger? Toen we zonder er al te veel bij na te denken op vakantie gingen naar andere landen? Lijkt het voor jullie ook zo lang geleden? Natuurlijk: er is al weer wat mogelijk, maar wij zouden deze maand naar Duitsland op vakantie gaan en dat hebben we moeten afzeggen. (De hotels en vakantieparken zijn gesloten en we zouden 10 dagen in quarantaine moeten. Op een vakantie van 1 week schiet dat niet erg op…). Omdat ik tóch zin heb in vakantie, deze maand een paar stukjes uit ons vakantieverslag naar Curaçao. En wat foto’s daarvan natuurlijk!

“Juni: vakantie!” verder lezen

Mei: foto verbeteren

Elke fotograaf kent het wel: je hebt een foto gemaakt van iets en denkt “ja, dát is een mooie”. En als je dan thuiskomt en je bekijkt de foto’s die je gemaakt hebt op de computer, dan denk je “hè, waar is die mooie nou gebleven?” Daarom deze maand een blog over hoe je ervoor kunt zorgen dat je het gevoel dat je had tijdens het maken van de foto ook echt terugziet in de foto op je scherm.

“Mei: foto verbeteren” verder lezen

April: Ganzen, bedreigd of bedreiging?

Tijdens het uitzoeken van de foto’s van deze maand kwam ik een foto van een gans met pullen tegen. Altijd leuk, een gans met kleintjes 🙂 . Dus ik dacht een blog te maken met allemaal schattige foto’s van kleine ganzen en eendjes. Maar toen merkte René op: “zeg, waren die grauwe ganzen niet ooit een bedreigde diersoort?” Eerst dacht ik: ganzen, zeldzaam? Nee, dat slaat nergens op! Maar even Googlen toonde aan dat ik het mis had: in 1910 was de grauwe gans zelfs als broedvogel uitgestorven in de hele Benelux! En nu lees je over boze boeren die woest zijn op de vele ganzen die hun land afgrazen. Hoe is dat zo gekomen???

“April: Ganzen, bedreigd of bedreiging?” verder lezen

Maart: Lente!

Jawel, het is lente! Eigenlijk dacht ik dat dit een somber stukje zou worden; nog steeds corona in het land, de continue waarschuwingen voor de ‘Britse variant’, nog geen zicht op vaccinatie (voor ons in ieder geval nog lang niet). Maar dan kijk ik naar buiten en zie: lente! Sneeuwklokjes bloeien, het blijft steeds langer licht, af en toe lekker warme zon… En er is hoop: dit jaar gaan we corona verslaan. Eigenlijk kan ik alleen maar blij zijn. Dus hou je vast voor een kort maar hyper-optimistisch blog 🙂

“Maart: Lente!” verder lezen

Februari: meer selecties

Jawel, het is gelukt! Een blog in februari 🙂 . Ik had er zo nu en dan wel een hard hoofd in (daarover later meer), maar het feit dat je dit nu leest wil zeggen dat ik het toch voor elkaar gekregen heb. Het kiezen van de foto was ook deze maand wat lastig, want net als januari is februari een maand waarin we weinig foto’s maken. Ik vond een foto van het Chinees Nieuwjaar, die op zich wel aardig is, maar waar de voorgrond en achtergrond niet mooi zijn. Tijd dus voor een selectie!

“Februari: meer selecties” verder lezen

Januari: goede voornemens

Januari is traditioneel de maand van de goede voornemens (en februari dan de maand waarin je moet constateren dat het weer niet gelukt is 🙂 ). Ik doe daar eigenlijk nooit aan mee, maar dit jaar maak ik een uitzondering. Dit jaar ga ik proberen om elke maand een blog te schrijven; elke keer aan de hand van een foto gemaakt in die maand. Ik vind het best spannend (en hoop dat ik niet al in februari ‘instort’), maar ik ga ervoor!
Deze maand neem ik een foto van een lichtornament en laat zien hoe ik de (lelijke) achtergrond heb vervangen.

“Januari: goede voornemens” verder lezen

Het is een…eh…

Als we de foto’s van de vakantie of een korte trip verzamelen en bewerken in Lightroom dan proberen we altijd om de dieren of planten die op de foto staan de juiste naam te geven. Dat valt niet altijd mee. Er zijn nu eenmaal erg veel kleine bruine vogeltjes die sterk op elkaar lijken. En zelfs bloemen zijn lastig precies op naam te brengen. Om nog maar te zwijgen over paddenstoelen. Onlangs las ik dat er ook nog enorm veel dieren en planten helemaal nog nooit een naam gekregen hebben!

“Het is een…eh…” verder lezen

Bijenhotel in de achtertuin

Twee jaar geleden hebben we een bijenhotel in de achtertuin opgehangen. Het eerste jaar waren we blijkbaar te laat, want toen hadden we helemaal geen gasten. Vorig jaar hadden we pottenbakkerswespen die druk bezig waren met gangetjes dichtmetselen. En dit jaar wordt het hotel druk bezocht door echte bijen: de rosse metselbij (Osmia bicornis).

“Bijenhotel in de achtertuin” verder lezen