Reisfotografie: een vak apart

Rond deze tijd van het jaar kijkt iedereen verlangend uit naar “de grote vakantie”. En nu we (nauwelijks) meer last hebben van reisbeperkingen, lijkt het erop dat we er weer massaal op uit gaan. Natuurlijk neem je als fotograaf/hobbyist ook je fototoestel mee. Maar meestal valt het niet mee om het vakantiegevoel vast te leggen. Neem je tijdens de vakantie wel foto’s, maar heb je daarna thuis niet het ‘wauw’ gevoel als je de foto’s bekijkt? Dan is het webinar van Vink Academy misschien iets voor jou.

Lees verder “Reisfotografie: een vak apart”

Kleurrestant rond selectie verwijderen

Met de nieuwe selectiemethodes in Lightroom en Photoshop kun je heel makkelijk het onderwerp van een foto selecteren. Maar helaas zijn deze selecties niet altijd helemaal perfect. Soms blijft er een klein irritant randje langs het onderwerp over dat vooral vervelend is als je het onderwerp op een andere achtergrond wilt plakken. Je blijft dan een klein randje van de kleur van de oude achtergrond zien. Je kunt dit corrigeren op vele manieren (een aantal heb ik al eerder beschreven), maar onlangs heb ik een nieuwe manier geleerd en die deel ik in dit blog graag met jullie.

Lees verder “Kleurrestant rond selectie verwijderen”

2022: Het jaar van de merel

De merel: de perfect zwarte vogel die zo prachtig kan zingen (“blackbird” in het Engels!); iedereen kent ‘m wel. Toch gaat het de laatste jaren niet zo goed met de merel, daarom hebben Vogelbescherming en Sovon het jaar 2022 uitgeroepen tot ‘het jaar van de merel’. Ook voor ons een mooie gelegenheid deze vogel eens in het zonnetje te zetten. En gelijk tijd voor een nieuw goed voornemen: meer foto’s maken van de ‘gewone vogel’ in de tuin. Je hoeft tenslotte niet ver weg om een bijzondere, mooie vogel te fotograferen!

Lees verder “2022: Het jaar van de merel”

December: Selecties in Lightroom

Als je een foto maakt kom je er vaak later achter (als je de foto op je computer bekijkt) dat je beter op de achtergrond had moeten letten. Als die achtergrond te druk is, leidt dat af van je onderwerp. In een vorig blog heb ik al eens iets geschreven over het maken van selecties zodat je de achtergrond donkerder kunt maken. Maar met de update van Lightroom die in november uitgerold is, is dat opeens veel makkelijker geworden.

Lees verder “December: Selecties in Lightroom”

November: Aruba

De maand november heeft eigenlijk hetzelfde probleem als de maanden aan het begin van het jaar: wij maken niet zoveel foto’s in deze maand. Het valt dus niet mee om een foto uit te zoeken die in deze maand gemaakt is (behalve dan paddenstoelen foto’s, maar daar ging het vorige maand al over). Gelukkig zijn we in 2014 in november op vakantie gegaan naar Aruba. Dus op het gevaar af dat jullie denken dat we álleen maar vakanties houden in tropische oorden (was het maar waar…), zal ik deze maand een paar foto’s uit Aruba laten zien.

Lees verder “November: Aruba”

September: Digitaliseren van oude foto’s

Iedereen heeft ergens in de kast wel een aantal oude fotoboeken liggen. Vol met foto’s, zorgvuldig ingeplakt met van die kleine, transparante fotohoekjes. Of misschien heb je stapels ‘nog uit te zoeken’ foto’s liggen die het nooit tot een album gered hebben. Misschien denk je wel: “och, die kunnen eigenlijk wel weg”. Totdat je weer eens een album opent of een stapeltje oppakt en erdoorheen bladert. Dan ben je opeens uren verder en blijken die oude foto’s toch wel héél leuk te zijn.

Lees verder “September: Digitaliseren van oude foto’s”

Juli: Curaçao

Het blog van vorige maand ging over onze vakantie in Curaçao inclusief een aantal van de mooie foto’s die we daar gemaakt hebben. Maar Curaçao heeft ook een andere kant, een iets minder mooie kant… Die kant zie je als je (soms letterlijk) áchter de mooie hotels en witte stranden kijkt. En daar wilde ik deze maand iets meer aandacht aan geven.

Lees verder “Juli: Curaçao”

Juni: vakantie!

Weet u nog? Vroeger? Toen we zonder er al te veel bij na te denken op vakantie gingen naar andere landen? Lijkt het voor jullie ook zo lang geleden? Natuurlijk: er is al weer wat mogelijk, maar wij zouden deze maand naar Duitsland op vakantie gaan en dat hebben we moeten afzeggen. (De hotels en vakantieparken zijn gesloten en we zouden 10 dagen in quarantaine moeten. Op een vakantie van 1 week schiet dat niet erg op…). Omdat ik tóch zin heb in vakantie, deze maand een paar stukjes uit ons vakantieverslag naar Curaçao. En wat foto’s daarvan natuurlijk!

Lees verder “Juni: vakantie!”

Mei: foto verbeteren

Elke fotograaf kent het wel: je hebt een foto gemaakt van iets en denkt “ja, dát is een mooie”. En als je dan thuiskomt en je bekijkt de foto’s die je gemaakt hebt op de computer, dan denk je “hè, waar is die mooie nou gebleven?” Daarom deze maand een blog over hoe je ervoor kunt zorgen dat je het gevoel dat je had tijdens het maken van de foto ook echt terugziet in de foto op je scherm.

Lees verder “Mei: foto verbeteren”