Nu we allemaal wat meer in Nederland er op uit gaan, wil ik deze keer eens aandacht besteden aan de gebieden van Natuurmonumenten. Met name één gebied waar wij regelmatig (maar niet vaak 🙂 ) heen gaan: De Groene Jonker.

Maar laat ik eerst iets vertellen over de vereniging Natuurmonumenten (voluit: de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland). Er zijn in Nederland veel goede doelen, maar Natuurmonumenten is wel één van de bekendere goede doelen. De vereniging bestaat dan ook al sinds 1905. En de naam is natuurlijk ook ijzersterk gekozen: je weet meteen waar ze voor staan!

Zelf omschrijven ze het zo:

Natuurmonumenten is de vereniging voor mensen met hart voor de natuur. Wij geven de natuur in Nederland de ruimte. We beschermen natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed.

En in deze tijd (en misschien wel in alle tijden) is dat broodnodig. Wie is er het laatste jaar niet lekker op uit gegaan in de Nederlandse natuur?

Natuurmonumenten beheert meer dan 300 gebieden die samen zo’n 100.000 hectare groot zijn. De gebieden liggen verspreid over het hele land en zijn (ook in corona tijd) bijna allemaal toegankelijk voor alle bezoekers. Je hoeft dus geen lid te zijn om te genieten van de wandel- en fietsroutes. (Maar het mág natuurlijk wel 😉 Daarover later in dit blog meer.)

De routes zijn over het algemeen erg goed onderhouden en meestal is er ook goede parkeergelegenheid. Ik vind het persoonlijk altijd fijn om ergens een duidelijke parkeerplek te hebben, in plaats van je auto ergens schuin in de berm achter te moeten laten.

Vogelaars genieten volop in één van de gebieden van Natuurmonumenten

De Groene Jonker is een gebied in Zuid-Holland bij Zevenhoven, iets boven de Nieuwkoopse plassen. Eigenlijk ligt het dichterbij het plaatsje Noorden, maar het adres dat je in de navigatie-apparatuur moet ingeven is Hogedijk 2-10 in Zevenhoven. De Hogedijk is een vrij lange straat die zo’n beetje rond het gebied loopt. Er zijn twee parkeerterreinen, die over het algemeen ruimte genoeg bieden. We hebben het pas één keer gehad (in de lente, op een zondag, in corona tijd) dat het bijna vol was. Maar misschien was er toen op het andere terrein wel volop plek.

Hieronder zie een een paar van de foto’s die we drie jaar geleden in augustus hebben gemaakt in dit gebied.

Lepelaars aan het diner (…of lunch… of laat ontbijt 🙂 )

In de vlucht zijn lepelaars ook prachtig!

René probeerde ook nog zwaluwen in de vlucht vast te leggen, maar die beesten zijn zó snel. Toch is de foto rechts best aardig gelukt.

Gelukkig hadden de zwaluwen ook nog jongen en dit jong poseerde, ongeduldig wachtend om gevoerd te worden, heel mooi voor ons.

Deze jonge putter (ook wel distelvink genoemd) vond blijkbaar iets heel lekkers tussen de brandnetels!?

Als je (te) snel door het gebied heen bent en nog zo’n wandeling wilt maken, kun je een klein stukje doorrijden (of terugrijden, het is maar waar je vandaan komt) naar het gebied “Lusthof De Haeck”. Ook daar vind je water, vogels en weidse uitzichten over de polders.

Ik herinner me wel dat daar de parkeergelegenheid, de laatste keer dat wij er waren, een beetje tegen viel. Het was niet meer dan een kleine inham in de berm. Maar misschien is dat inmiddels wel veranderd. Goed voornemen: daar weer eens gaan kijken 😀 .

Tot slot: je kunt lid worden van Natuurmonumenten voor slechts 3 euro per maand. Daarmee help je de vereniging met het aankopen (en onderhouden) van natuurgebieden en je krijgt ook nog een aantal voordelen:

  • Een route-app met gratis toegang tot meer dan 300 wandel- en fietsroutes
  • Elk seizoen het magazine Puur Natuur
  • 30% korting op activiteiten en excursies
  • Tot 10% korting in de Natuurmonumenten bezoekerscentra en in de webshop
  • Gratis parkeren bij aantal grote natuurgebieden

Er zijn slechtere bestedingen te bedenken voor je 3 euro!

Natuurmonumenten. Beweging van mensen met hart voor natuur | Natuurmonumenten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *