Retouching

Met ‘retouching’ bedoelen we het beeld bewerken zodat bijvoorbeeld hinderlijke elementen verwijderd worden of het onderwerp net even iets mooier gemaakt wordt dan de werkelijkheid. Er zijn fotografen die vinden dat alles meteen perfect op de foto moet staan en dat een foto bewerken dus eigenlijk “niet mag”. Zij zien foto’s als een pure representatie van de werkelijkheid. Ik zie foto’s meer als een kunstvorm. Rembrandt schilderde ook echt niet precies de werkelijkheid. Zijn portretten worden ook niet ontsierd door vlekken en puistjes. Terwijl de mensen die vroeger toch echt ook hadden!

Het is een mooi streven om alles op de foto perfect neer te zetten. Natuurlijk moet je kijken naar je compositie en proberen het juiste standpunt in te nemen voor het mooiste beeld. Maar soms is dat gewoon niet mogelijk. En waarom zou je dan niet dat ene irritante dingetje verwijderen?

Hier zie je bijvoorbeeld een mooi plaatje van het Spaanse strand, tenminste aan de rechterkant. Het plaatje aan de linkerkant is zoals het ‘echt’ was, maar zeg nu eerlijk: het is niet realistisch het strand helemaal op te ruimen vóór je de foto maakt en de rechterkant ziet er toch veel beter uit???

Bij dit Maria beeldje is een storende schaduwlijn verwijderd en zijn wat beschadigingen op het beeldje bijgewerkt (kijk maar goed naar het voorhoofd van Maria als je de slider beweegt). Dit kun je met een beeldje doen, maar ook met het portret van een mens: een vlekje, puistje en wallen onder de ogen; ze kunnen allemaal verwijderd of verdoezeld worden.

Soms is het niet nodig om het onderwerp zelf te veranderen, maar is het genoeg om wat elementen uit de achtergrond te verwijderen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze twee foto’s; de bloem is identiek en toch ‘springt’ hij er in de tweede foto beter uit.

Met retouching is het ook mogelijk om de sfeer van de foto compleet te veranderen. Dit zijn twee identieke foto’s, alleen is de kleurtemperatuur van de ene het tegenovergestelde van de andere.

Je waant je toch links in de winter en rechts in de zomer?

Heb jij foto’s die je graag zou willen laten bewerken? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Wij maken graag een offerte en er is vaak meer mogelijk dan je denkt!