Vorige maand (14 september) was het Roots Vogelfestival in de Biesbosch (ja ik weet het, waarom schrijf je er dan nu pas over? Sorry, beginnend blogger :-)). Wij zijn er naartoe gegaan en het was voor ons erg geslaagd en leerzaam.
De lokatie
Het evenement werd gehouden op het MuseumEiland in de Biesbosch. Daar waren we nog nooit geweest, maar de plaatjes op internet zagen er mooi uit. Eén nadeel: het is ongeveer anderhalf uur rijden van ons huis en we wilden er om 8:30 zijn. Dat was dus best vroeg opstaan voor een zaterdag…
Maar het lukte! Even nadenken als de wekker gaat; “het is toch zaterdag? O ja, vogelfestival!” en dan snel opstaan, ontbijten en de auto in. We waren nog even benauwd dat we in een file terecht zouden komen (er waren tenslotte volgens de website van Roots véél kaartjes verkocht), maar dat viel wel mee. Het laatste stuk, van de rijksweg naar het MuseumEiland, reden we al door een prachtig gebied; links en rechts van de weg zagen we water met veel, heel veel vogels. We konden al een aantal vogelaars spotten, die met verrekijker en telescoop ingespannen naar iets (vast een zeldzaam vogeltje?) stonden te kijken. We waren dan ook benieuwd of die zich nog los wisten te rukken om het vogelfestivalterrein te bezoeken.
Op het parkeerterrein was nog voldoende plek, maar het zag ernaar uit dat het best snel vol zou raken. Het vroege opstaan wierp nu al zijn vruchten af! Er was een kleine info-markt met een stuk of 10 standjes, voornamelijk over vogelreizen, verrekijkers, telescopen én -heel populair- een stand waar je zaadbommen kon maken. Een zaadbom is een bolletje aarde, klei, mest(?) en zaden van wilde bloemen. De bedoeling is dat je die ‘bommen’ verspreidt over kale stukken grond die wel wat kleur kunnen gebruiken. Door de voedingsstoffen in de bom hebben de zaden een betere kans te ontkiemen en daar helpen we uiteindelijk de bijen (en onszelf!) weer mee. Zo te zien gingen veel mensen met een compleet arsenaal naar huis vandaag.
Wil je zelf aan de slag met zaadbommetjes maken, dan kun je eens een kijkje nemen op de site van Natuurmonumenten: https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/zelf-spelen/bloembommetjes-maken
Activiteiten
Op het terrein hielden Arjan Dwarshuis en Camilla Dreef signeersessies (ze verzorgden allebei ook nog een wandelexcursie). Binnen werden er een aantal lezingen gehouden. Maar wij kwamen voor de workshop “Vogelfotografie” met Steven Ruiter. Gelukkig hadden wij onze excursies ruim van tevoren geboekt want alle excursies en vaartochten die aangeboden werden, waren helemaal volgeboekt. We waren erg blij dat we er op tijd bij waren deze keer. Eén van de voordelen van thuiswerken :-). Vroeger waren we namelijk altijd te laat met dit soort dingen, maar nu had ik binnen een dag na de aankondiging al de workshop én een leuke vaartocht in de middag geboekt!
Het klinkt misschien vreemd, maar hoewel wij al heel wat jaren bezig zijn met natuurfotografie was het er om de een of andere reden nog nooit van gekomen om een workshop te volgen. We weten best dat je nooit klaar bent met leren, maar er was toch een drempel om een workshop te boeken. Je weet nooit wat je kunt verwachten en het kost meestal toch aardig wat geld.
Maar de prijs van deze workshop was erg schappelijk en we vonden het de hoogste tijd. Nu was er een mooie gelegenheid om onze kennis bij te spijkeren en te toetsen aan een natuurfotograaf die al heel wat langer professioneel bezig is.
We kunnen deze workshop dus niet echt vergelijken met andere workshops. Maar déze workshop smaakte zeker naar meer! Hoewel het deze dag erg druk was in de Biesbosch (mooi weer én een succesvol vogelfestival [=veel bezoekers]) en we daarom weinig vogels zagen, was het toch erg leerzaam. Tijdens de wandeling kwamen we een familie zwanen tegen: twee jonge zwanen en één volwassene. De zwanen stonden zich in laag water uitgebreid te poetsen en trokken zich niets aan van de 15 fotografen die door de takken heen de beste positie voor een foto probeerden te vinden.
In de verte zagen we ook nog wat reeën, die hier blijkbaar voorkomen. Maar dat was té ver weg voor een goede foto. Steven gaf tips over de camera-instellingen en de techniek, maar ook over de beste manier om het fotograferen van vogels aan te pakken. Zeker tips waar we in de komende tijd mee gaan experimenteren om te kijken wat voor ons het beste werkt.
Middagprogramma
Na de excursie hebben we iets gegeten in het restaurant van het MuseumEiland. Niet al te veel keuze, maar goed eten voor een redelijke prijs. Daarna hadden we (voor onze middag excursie begon) nog even tijd voor één lezing; de lezing over de albatros van Otto Plantema. Otto is gefascineerd door deze prachtige vogels en heeft geprobeerd om alle 21 soorten te fotograferen. Dat is hem bijna gelukt; nog één soort (de Amsterdamse albatros) ontbreekt op zijn lijstje. Hij heeft een boek geschreven over zijn passie (Around the World for Albatrosses) en daar liet hij tijdens de lezing een aantal prachtige foto’s uit zien. Hij signeerde het boek ook, maar wij hebben het (na even twijfelen) maar niet gekocht; we hebben al zoveel mooie -en nog deels ongelezen!- fotoboeken in de kast staan…
Voor de middag hadden we een vaartocht geboekt waarbij we, begeleid door een boswachter van Staatsbosbeheer, door de Biesbosch gingen. Dat was ook een leuke ervaring, hoewel de vooraf beloofde visarend en zeearend zich niet echt mooi lieten zien. We zagen ze wel in de verte, maar voor een goede foto was dat toch echt te ver weg. René heeft gelukkig wel een mooie foto van een fuut gemaakt die een visje verschalkt. Leuke foto, maar geen arend…
Op een gegeven moment zag Ellen tóch een zeearend, maar net te laat om het goed op de foto te zetten. En voor René hem voor de lens had, vloog hij weer weg. Hiernaast zie je de enige enigszins gelukte foto (het is een beetje een zoekplaatje), geen topper helaas!
We waren wel onder de indruk van de boswachter en een aantal vogelaars bij ons in de boot die bij een minuscuul stipje op de horizon konden roepen: een ‘roodpootvalk met twee kleine mantelmeeuwen erachter’ of ’twee visarenden rechtsachter ons’. Helaas leken alle vogels per definitie van ons af te vliegen en bleef het bij ons vaak bij ‘hmmmm, tja, als jij het zegt…’.
Toch was het erg leuk om met zo’n boot door de Biesbosch te gaan. Je ziet het gebied toch weer van een hele andere kant. Het was wel jammer dat het (ook op het water) zo druk was, maar wat wil je: mooi weer, zaterdagmiddag… Natuurlijk trekt dan iedereen met een bootje erop uit! Het goede voornemen is dus om hier nog eens terug te komen op een doordeweekse dag.
Conclusie
Wat ons betreft was het zeker een geslaagde dag! Oké, we hebben niet de beste vogelfoto’s gemaakt, maar wel veel geleerd en inspiratie opgedaan voor de toekomst. Het Roots Vogelfestival heeft een andere opzet dan bijvoorbeeld Nature Talks (een ander foto festival waar we regelmatig naar toe gaan), maar dat is juist goed. Het zou zonde zijn als ze dat hadden proberen te kopiëren, dit was leuk, kleinschalig en helemaal gefocust op vogels. De locatie was prachtig, het weer schitterend en hopelijk is het volgend jaar weer zo’n succes!