Het is inmiddels drie maanden geleden dat mijn opdracht in de IT eindigde en ik besloot om te proberen mijn geld te gaan verdienen met mijn hobby: (natuur-)fotografie. Tijd om eens terug te kijken…

Twijfelen en starten

Elf jaar geleden (inderdaad: vlak voor de bankencrisis) besloot ik mijn vaste baan op te zeggen en als freelancer verder te gaan. Ik ben database ontwerper en programmeur (en de laatste tijd business analist) en heb dat altijd met veel plezier gedaan. De afgelopen 11 jaar heb ik nog geen dag zonder opdracht gezeten. Toch ging het de laatste tijd wat kriebelen; is dit wat ik de rest van mijn werkzame leven wil doen? Nu zat ik al een aantal jaar bij dezelfde opdrachtgever, dus misschien was het gewoon tijd voor een nieuwe opdracht? Maar in mijn achterhoofd zong een klein stemmetje: iets écht anders doen? Iets creatiefs? Je storten in het onbekende?

Ik heb het een tijdje genegeerd: nee, dat is niets voor mij; veel te onzeker. Maar op een gegeven moment eindigde mijn opdracht toch echt en moest ik op zoek naar iets anders. Of toch niet? In 11 jaar continue werken had ik een aardige buffer aan spaargeld opgebouwd. Een fijn en veilig gevoel. Maar er is zo’n liedje (toch even aan René vragen van wie ook al weer) waarin de tekst voorkomt “sparend voor later ga je straks ook sparend dood” (René: dat is van het Klein Orkest!). En van de rentetarieven op spaargeld word je ook niet echt blij. Dus nam ik het besluit: ik ga het doen! Ik zoek niet naar een nieuwe IT opdracht, maar ga vanaf juli een bedrijf oprichten voor fotografie. En ik zie wel waar het schip strand…

Oké, nu dat besluit genomen was, kwamen er eerst wat zakelijke dingen die geregeld moeten worden. Als eerste het daadwerkelijk starten met een bedrijf. Ik heb dit bedrijf samen opgericht met mijn vriend René Rietbroek, ook hij heeft een passie voor fotografie, maakt prachtige foto’s en (belangrijker nog) wil dit avontuur samen met mij aangaan. Na lang wikken en wegen over de naam besloten we tot de oprichting van de VOF (Vennootschap onder Firma) RenelPix.

Het daadwerkelijk starten van het bedrijf is erg gemakkelijk: je vult online een formulier in bij de KvK, maakt een afspraak, laat daar je paspoort zien, zet wat handtekeningen en klaar! Binnen een half uur stonden we weer buiten. De meeste tijd zit ‘m in de voorbereiding: nadenken over de voorwaarden van de VOF (we delen alles fifty-fifty) en het eens worden over de naam :-). Maar omdat we al ruim 20 jaar samenwonen én allebei al een eigen eenmanszaak hebben, was het niet zo’n hele grote stap en zit het met het onderlinge vertrouwen wel goed.

Het bedrijf oprichten stelde dus niet zo heel veel voor, maar dan komt de stap dat je ook geld wilt gaan verdienen. Hoe pak je dat aan? De eerste stap (vind ik) is een website maken, als modern bedrijf kun je gewoon niet zonder, toch? Nu kom ik, zoals gezegd, uit de IT dus technisch gesproken was het maken van de site op zich niet zo’n probleem. Maar juist door mijn IT-achtergrond viel ik in de valkuil van “focus verlies”. Ik wilde een site maken in WordPress, maar geen gebruik maken van de standaard lay-outs (thema’s) die iedereen al gebruikt (IT-ers zijn in de regel nogal eigenwijs :-)). Dus ging ik een cursus volgen om te leren hoe je een eigen WordPress thema maakt, ik leerde over CSS, PHP, Javascript en allerlei interessante IT-dingen, maar we waren al bijna een maand verder en er was nog steeds geen website live! Dus daar heb ik net op tijd de stekker uitgetrokken. Ik koos een simpel WordPress thema, maakte daar een ‘child theme’ van (een manier om toch je eigen dingen eraan toe te voegen) en voilà; we hebben een website.

Nu moet ik wel zeggen dat ik in die eerste maand ook de website van het andere bedrijf van René onderhanden genomen heb. René heeft namelijk een webshop in fantasy, science fiction en horror spellen (www.simtasia.shop). En die site moest ook hoognodig vernieuwd worden. In de eerste helft van het jaar hadden we daar veel aan voorbereid, maar er is in juli toch ook best nog veel tijd in gaan zitten. Het was dan ook zeker geen verloren maand, maar “het fotografie bedrijf” bleef een beetje achter.

Inkomsten 

Met een website (hoewel noodzakelijk) heb je natuurlijk nog geen bron van inkomsten. Nu hebben we in de loop der jaren een enorme verzameling foto’s opgebouwd, waar best een paar mooie tussen zitten. Het meest logische is om die te gaan verkopen. Als eerste hebben we allebei een ‘shop’ geopend bij Werk aan de Muur (ellenderidder.werkaandemuur.nl en renerietbroek.werkaandemuur.nl). Dit is een bedrijf waarbij je je foto’s kunt aanbieden en zij regelen het afdrukken op allerlei materialen (en in allerlei formaten). Erg handig, want dan hoef je je daar als fotograaf niet mee bezig te houden. Het nadeel daarvan is helaas wel dat je per verkochte foto best weinig verdiend. Je kunt daar wel een beetje in sturen, maar ja, als je meer geld wilt hebben, worden je foto’s duurder dan de andere foto’s die aangeboden worden. En dan is de kans dat je nog iets verkoopt waarschijnlijk nog kleiner (er is al zo’n enorm aanbod). De kosten voor het materiaal, het afdrukken, het versturen en een marge voor Werk aan de Muur zelf zitten allemaal inbegrepen in de prijs die je als klant ziet. Een productie via Werk aan de Muur kost gemiddeld circa 88 euro en als fotograaf krijg je dan ongeveer 5 euro uitbetaald (eigenlijk iets meer dan 7, maar daarvan moet je nog 21% BTW aan de belastingdienst afdragen!) Je moet dus best veel foto’s verkopen voordat je van deze bron kunt leven.

Daarom hebben we ons nu ook aangemeld bij verschillende stock-foto-bedrijven. Dit zijn bedrijven waar je als klant (websitebouwer, marketeer, tijdschriftmaker, etc.) digitale foto’s kunt kopen. Wij als fotograaf krijgen daar dan weer een klein percentage was. Helaas is het ook hier weer een héél klein percentage (denk aan 30 cent per foto, soms wat meer maar ook wel eens wat minder). Ook daar moet je het dus hebben van volume, maar omdat het wereldwijde websites zijn die veel gebruikt worden zou er wel wat geld uit te halen moeten zijn. Je merkt dat ik nog wat voorzichtig ben, want we hebben er nog niet veel foto’s op staan en we zijn net begonnen, dus voorlopig is er nog geen cent uitgekomen…

Een andere bron van inkomsten die we willen proberen aan te boren is het bewerken van foto’s, ook wel bekend als ‘retouching’. Je kunt daarbij denken aan het ‘gewoon’ zorgen voor een goede belichting en contrast, maar ook het rechtzetten van de horizon, het verwijderen van vlekjes en rommel, enz. Voor een paar voorbeelden kun je deze pagina bekijken. Zoals je ziet heb ik er al een pagina voor gemaakt, maar hoe we nu het beste aan klanten kunnen komen, dat moet ik nog uitzoeken. Sowieso is “reclame maken voor jezelf” nog wel een ‘dingetje’. Ik vind het lastig hoe we dat aan moeten pakken terwijl we tegelijkertijd toch een beetje dicht bij onszelf blijven. Het zit nu eenmaal niet in onze aard om onszelf op de borst te kloppen, maar dat schijnt wel een belangrijk onderdeel te zijn van marketing :-(…

Hoe denk jij hierover? Ik zou het leuk vinden als je dat in een reactie op dit bericht vertelt. En voor goede ideeën houden we ons natuurlijk ook altijd aanbevolen!

Hoe nu verder

Naast alle zakelijke dingen als KvK, website en geld proberen te verdienen, hoe zit het nou met de fotografie? Het klinkt misschien raar, maar ik voel best wat schroom om mijn camera te pakken en naar buiten te gaan om te fotograferen. Dat voelt toch als een vrije dag nemen. Stom natuurlijk, want het idee was juist om mijn werk te maken van het fotograferen! Maar mijn gevoel loopt nog een beetje achter bij de praktijk. Daar moet ik wel verandering in zien te brengen, want anders heb ik straks nog niet gedaan wat ik het liefste doe (en is het spaargeld ondertussen verdampt).

Dus: hoe nu verder? We zitten vol met goede voornemens. Het beginnen met een blog (check! en nu nog volhouden…), meer foto’s aanbieden bij Werk aan de Muur en de stock-foto bureaus (werk in uitvoering), zoeken naar opdrachten in retouching (sites als Upworks.com? Freelance.nl? Op de een of andere manier andere fotografen benaderen die het achter de computer zitten niet leuk vinden en misschien liever uitbesteden?), cursussen volgen en natuurlijk nieuwe mooie foto’s maken! We gaan richting de herfst, dus ik denk aan paddenstoelen, mooi gekleurde bomen, dreigende wolkenluchten…

Hopelijk binnenkort te zien op deze site!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *