Jawel, het is lente! Eigenlijk dacht ik dat dit een somber stukje zou worden; nog steeds corona in het land, de continue waarschuwingen voor de ‘Britse variant’, nog geen zicht op vaccinatie (voor ons in ieder geval nog lang niet). Maar dan kijk ik naar buiten en zie: lente! Sneeuwklokjes bloeien, het blijft steeds langer licht, af en toe lekker warme zon… En er is hoop: dit jaar gaan we corona verslaan. Eigenlijk kan ik alleen maar blij zijn. Dus hou je vast voor een kort maar hyper-optimistisch blog 🙂

Waar ik ook vrolijk van werd, was het uitzoeken van de foto’s van deze maand. Maart is duidelijk een maand waarin we er vaker op uitgaan om te fotograferen. En het leuke van veel foto’s maken, die jaren laten liggen en nu weer eens maand voor maand bekijken, is dat je zo nu en dan aangenaam verrast wordt. Het onaangename is wel dat ik (weer) merk hoeveel foto’s we nog moeten bewerken. Dat schiet er namelijk vaak bij in; we maken de foto’s, importeren ze in Lightroom en dan moeten ze eigenlijk nog een beetje bewerkt worden (horizon rechtzetten, een iets betere uitsnede kiezen, belichting enzo verbeteren). Maar die laatste stap, daar nemen we de tijd niet voor. Dus tijd voor weer een goed voornemen 🙂 : de foto’s echt áf maken.

Ik zal daar hieronder wel een paar voorbeelden van laten zien.

Maar eerst: sneeuwklokjes! Hét eerste teken dat de lente eraan komt. Ze beginnen meestal in februari al te bloeien. In onze tuin is er een tijdje geleden op de een of andere manier een bolletje van een sneeuwklokje in het grind terecht gekomen. Sindsdien krijgen we elk jaar een paar ‘klokjes’ erbij. Ze staan niet waar planten horen te staan, maar ik vind ze zó dapper dat ze van mij gewoon in het grind mogen blijven staan.

Verdwaalde sneeuwklokjes in onze tuin

Ik moet overigens toegeven dat in onze tuin veel planten niet echt bewust gepland zijn. Ik vind het altijd zo grappig als er iets spontaan opkomt, dat ik het meestal laat staan. Onze tuin staat dus meestal vol met ‘aanwaaiers’ 😀 .

Hiernaast zie je links de onbewerkte foto en rechts de bewerkte foto. Ik heb er niet echt veel aan hoeven veranderen (en Lightroom doet nog veel automatisch ook), maar je ziet toch duidelijk het verschil. Alles is gewoon een beetje fletser in de onbewerkte foto.

Onbewerkt
Bewerkt
Groot hoefblad

Nog zo’n fijne voorjaarsaankondiging zijn de bloemen van groot hoefblad (links) en klein hoefblad (rechts). Hoewel de Nederlandse namen anders doen vermoeden, zijn de planten geen familie van elkaar. De bloemen lijken ook totaal niet op elkaar. Bij beide planten komen de bloemen eerder tevoorschijn dan de bladeren. Je ziet ze overigens wel vaak op dezelfde plaatsen; braakliggende terreinen en rommelige bermen.

Klein hoefblad

Bij deze foto van het klein hoefblad kun je goed zien wat een beetje bewerking doet; een beetje andere uitsnede, een beetje spelen met de belichting en het lijkt een hele andere foto!

Nu zijn er mensen die zeggen: je mag een foto niet bewerken; hij moet gelijk ‘uit de camera’ al goed zijn. Maar eigenlijk is dat een beetje onzin. Want als je foto’s maakt en de camera er een JPG van maakt (dat is wat je kunt laten zien op internet), dan doet je camera de bewerkingen die ik hierboven laat zien. Dus álle foto’s zijn bewerkt; óf door de fotograaf zelf, óf door de camera. En vroeger (je weet wel, in het analoge tijdperk toen er nog filmrolletjes ontwikkeld werden), werd er óók al aan nabewerking gedaan. Toen met chemicaliën en gedeeltes van het negatief iets langer of korter belichten, maar hoe dan ook: er gebeurd altijd iets vóór je een foto ziet.

Natuurlijk: de composities die ik in het vorige blog liet zien (van de ‘verendame’ die ik in allerlei situaties zet) is iets van een hele andere orde. Daar maak je nieuwe ‘foto’s’ uit andere foto’s, daarmee kun je de werkelijkheid anders voordoen dan ze is. Ik kan me voorstellen dat mensen het eigenlijk geen fotografie meer vinden. Daar ben ik het ook wel mee eens; maar ik weet er geen andere naam voor (composeren? creatief met foto’s? knutselen? schilderen?). En zolang je er eerlijk bij verteld dat het een compositie is en niet net doet of je het zo gezien hebt, dan zie ik er ook geen kwaad in. Het is gewoon heel leuk om mee te spelen 🙂 .

Mocht je er deze maand op uitgaan om foto’s te maken, vergeet dan in ieder geval niet te genieten van de lente!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *