Vorig weekend waren we bij het Nature Talks fotofestival. Het fotofestival met absoluut de mooiste naam; te lezen als ‘de natuur praat’ en als ‘praatjes over de natuur’. Tijd voor een terugblik.

Ede

Zoals de naam al aangeeft is dit fotofestival geheel gericht op natuurfotografie. Het wordt gehouden in Ede bij het hotel/conferentiecentrum de Reehorst. Als we hierheen gaan, nemen we altijd een kamer in het hotel, zodat we zonder al te vroeg opstaan ook de eerste lezingen kunnen volgen. Het is een prima hotel met als enige minpunt dat er geen laadpunt is om je elektrische auto op te laden. Maar daar wordt aan gewerkt zei de receptioniste (nu ik erover nadenk zei ze dat vorig jaar volgens mij ook, maar goed…) De kamers zijn comfortabel, de douche is goed en het ontbijtbuffet heerlijk, wat wil je nog meer?

De lezingen zijn een mix van ‘fotografen die mooie plaatjes laten zien’ en wat meer ‘milieu kritische verhalen’. Hoewel die laatste categorie dit jaar volgens mij wat in de minderheid was, maar het zou ook kunnen dat we die lezingen toevallig gemist hebben. Want er is veel om tussen te kiezen, dus alles zien en horen, dat lukt nooit!

Verschillende kaarten

De beursvloer

Bij Nature Talks zijn er drie typen kaartjes; hoofdprogramma, waarbij je toegang hebt tot alles, basis programma, waar je één zaal niet in mag (die met de internationale sprekers) en een razend goedkoop kaartje waarmee je geen lezingen mag volgen, maar alleen de beursvloer op mag en de tentoonstelling van de fotowedstrijd mag bezoeken. Op de beurs staan een aantal producenten van camera’s en statieven, maar dat stelt eerlijk gezegd niet heel veel voor. De foto’s van de wedstrijd zijn afgedrukt op groot formaat en dat is altijd heel mooi om te zien. De vorige jaren werden ze overigens op Xpozer afgedrukt (iets wat we zelf ook veel gebruiken), dit jaar was er blijkbaar een andere keuze gemaakt. Maar het zag er nog steeds erg mooi uit. We waren het niet in elke categorie eens met de winnaars, maar ik kan me wel voorstellen dat het lastig kiezen was voor de jury. Je kunt de winnende foto’s zien op https://www.naturetalks.nl/nature-photographer-of-the-year-2019-npoty/

De tentoonstelling van de inzendingen

Het is handig om vóór je een keuze maakt voor het type kaartje even te wachten tot het programma (grotendeels) bekend is. Dan kun je eerst voor jezelf een programma samenstellen. Het is tenslotte zonde om te betalen voor een hoofdprogramma ticket als blijkt dat je de hele dag al prima kunt vullen met lezingen uit het basisprogramma. En dat is best goed mogelijk, want ook in het basis programma zitten veel goede sprekers.

Wij hadden dit jaar gekozen om zaterdag het basis- en zondag het hoofdprogramma te volgen. Zaterdag bezochten we een paar lezingen en hadden we tijd om over de beurs te wandelen. De lezing van Gustav Kiburg over de ijsvogels was erg leuk. Zijn naam klinkt buitenlands, maar het is een rasechte Rotterdammer! Hij kan met veel humor een goed verhaal houden.

We ontmoetten die dag Keith Wilson die er was om zijn boek ‘Photographers against Wildlife Crime’ (http://www.photographersagainstwildlifecrime.com/) te promoten. Helaas kon hij alleen cash geld accepteren, dus die avond wandelden we naar een pinautomaat om geld op te halen…

Zondagprogramma

De volgende dag begon met het ontbijtbuffet, dan uitchecken bij het hotel en snel door naar de lezingen. Gisteravond hadden we gezien dat er nog een mogelijkheid vrij was om ons portfolio te laten reviewen. We schraapten al onze moed bij elkaar en maakten een afspraak met Herman van der Hart. Best wel zenuwachtig meldden we ons bij hem op de afgesproken tijd. Hij had helaas niet gezien dat we een afspraak gemaakt hadden (onze eigen schuld natuurlijk, we hadden het veel eerder moeten inplannen), maar hij maakte tijd voor ons vrij en nam uitgebreid de tijd onze foto’s te bekijken en verbeteringen te suggereren. Heel leerzaam en ook wel fijn om te horen dat hij bij een aantal foto’s géén opmerkingen had 😉 .

De rest van de middag was gevuld met lezingen én natuurlijk het kopen van het  ‘Photographers against Wildlife Crime’ boek van Keith (zucht…alsof we nog niet genoeg boeken hebben liggen 🙂 Maar voor een goed doel…)

Tijdens de lezingen viel ons wederom op hoe veel sommige fotografen over hebben voor een goede foto. Uren stil zitten in een oncomfortabel hutje bij vrieskou, plat liggen op een drijvend, wankel vlot (mét je dure camera vlak boven het water!), enz. enz. Ze zijn een stuk dapperder dan wij!

De laatste lezing was van Sandesh Kadur en ging over natuurbescherming. Gelukkig een hele goede spreker die er in slaagde de hele zaal wakker te houden (en zelfs op te laten staan bij het (Indiase) volkslied).

Volgend jaar

Aan het einde had de organisatie nog een verrassende mededeling: volgend jaar zal Nature Talks niet in Ede, maar in Breda gehouden worden. Dat zal wel even wennen zijn! En het is maar de vraag of er ook zo’n goed hotel bij in de buurt is. Maar de organisatie zal vast goede redenen hebben om te verhuizen. Wij zullen volgend jaar zeker gaan kijken hoe de locatie in Breda bevalt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *